Kurczak pieczony w całości z fenkułem, batatami i topinamburem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam obiady, które praktycznie robią się same. Sekretem smaku oczywiście jest jakość składników, a połączenie ich ze sobą daje na prawdę ciekawy efekt wizualny i smakowy.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kurczak najlepiej domowy lub z chowu bez antybiotyków i GMO
    sól morska
    pieprz kolorowy
    200 g masła, miałam wiejskie
    1-2 cm kawałek świeżego imbiru

    2 bataty
    fenkuł
    250 g topinamburu
    2 czerwone cebule
    główka czosnku
    klika pomidorków koktajlowych
    2-3 papryczki chili
    ziele angielskie
    świeży liść laurowy
    250 ml cydru
    150 ml domowej przyprawy do zup lub bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w całości z fenkułem, batatami i topinamburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Kurczaka moczymy w zimnej wodzie z solą morską przez około godzinę. Kurczaka osuszamy. Następnie kurczaka dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Pod skórę kurczaka wkładamy kawałki masła. Resztą masła nacieramy kurczaka.

    W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone warzywa. Polewamy je przyprawą do zup i cydrem.
  • kurczak 2. Na warzywach układamy kurczaka.

    Pieczemy w 180°C przez 1,5-2 godziny w zależności od kurczaka. Co jakiś czas kurczaka polewamy sosem spod warzyw i mięsa. Upieczonego kurczaka posypujemy natką fenkułu.

Porady

Przepis na domową przyprawę w płynie: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/naturalna-maggi-domowa-przyprawa-do-zup-i-sosow-w-plynie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować