Kurczak pieczony pod marchewką

4.5 (181 ocen)

Smaczne i szybkie danie na obiad. Lubię pieczonego kurczaka robić na niedzielę, mam wtedy więcej czasu dla rodziny, bo obiad ‘robi się’ sam.

Składniki:


  • 3 duże ćwiartki z kurczaka
    3 duże marchewki
    Sól
    0,5 łyżeczki pieprzu białego
    0,5 łyżeczki czosnku
    Duża szczypta imbiru
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki wędzonej papryki
    1 łyżka miodu

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony pod marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ćwiartki podzielić na udka i podudzia, umyć dokładnie, osuszyć. Włożyć do naczynia żaroodpornego.

    W miseczce wymieszać przyprawy: sól, pieprz, czosnek, imbir i obie papryki.

    Posypać kawałki kurczaka dokładnie z każdej strony. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.

    Na drugi dzień marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać kurczaka, polać miodem. Przykryć folią aluminiową (można użyć pokrywki, jeśli naczynie ją posiada) i wstawić do piekarnika. Piec około 90 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia zdjąć folię.

    Podawać z surówką i ziemniakami/frytkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka Miód Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować