Kurczak pieczony na warzywach

0 (0 ocen)

Idealne danie na rodzinny obiad

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    sól
    70 dag ziemniaków
    2 łyżki oleju
    słodka sproszkowana papryka
    tymianek
    granulowany czosnek
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    50 dag żółtej fasolki szparagowej
    30 dag marchewki
    kilka małych cebulek lub 2-3 cebule cukrowe
    łyżka miodu
    oregano

Kurczak pieczony na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć, podzielić w stawie na dwie części, oprószyć solą i obsmażyć na łyżce oleju, przełożyć do miski i oprószyć papryką, tymiankiem i granulowanym czosnkiem.
    Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i wymieszać z łyżką oleju, szczyptą soli i rozmarynem.
    Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki.
    Marchew obrać, opłukać, pokroić w grubsze plastry.
    Cebulki obrać (cukrówkę pokroić na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości).
    Do tłuszczu po smażeniu kurczaka dodać miód, a jak się rozgrzeje, wrzucić marchew, fasolkę i cebulę.
    Mieszając smażyć 5 minut, wymieszać z oregano i granulowanym czosnkiem, przełożyć do naczynia do zapiekania.
    Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka, a pomiędzy nimi pokrojone ziemniaki.
    Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termo obiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy