Kurczak pieczony na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć, podzielić w stawie na dwie części, oprószyć solą i obsmażyć na łyżce oleju, przełożyć do miski i oprószyć papryką, tymiankiem i granulowanym czosnkiem.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i wymieszać z łyżką oleju, szczyptą soli i rozmarynem.
Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki.
Marchew obrać, opłukać, pokroić w grubsze plastry.
Cebulki obrać (cukrówkę pokroić na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości).
Do tłuszczu po smażeniu kurczaka dodać miód, a jak się rozgrzeje, wrzucić marchew, fasolkę i cebulę.
Mieszając smażyć 5 minut, wymieszać z oregano i granulowanym czosnkiem, przełożyć do naczynia do zapiekania.
Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka, a pomiędzy nimi pokrojone ziemniaki.
Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termo obiegiem.
Komentarze