Kurczak pieczony

4.99 (166 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Cudownie soczysty w środku kurczak z chrupiącą na zewnątrz skórką.....

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurczak w całości ponad 2kg
    - 4 ząbki czosnku
    - 3 plasterki cytryny
    -marynata:
    - sok z połowy cytryny
    - 4 łyżki oleju
    - łyżeczka soli
    - łyżeczka papryki ostrej
    - łyżka pieprzu
    - łyżka słodkiej papryki
    - łyżka przyprawy do kurczaka pikantna
    - łyżka czosnku granulowanego.
Wystaw ocenę:

4.99 (166 ocen)

Kurczak pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W talerzu umieścić składniki marynaty i dobrze ze sobą połączyć.
    Kurczaka dobrze oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie dobrze natrzeć marynatą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć 4 ząbki czosnku i 3 plasterki cytryny. Odstawić kurczaka na całą noc, a nawet i dzień.
  • kurczak 2. Z kurczaka wyjąć cytrynę i ewentualnie czosnek(kto jak lubi) i następnie umieścić w naczyniu (bez przykrycia), wlać szklankę bulionu i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170°C przez ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia kilka razy polewać kurczaka tym bulionem.
  • 3. Podany z domowymi frytkami i surówką colesław.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować