Kurczak piccata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Filety pokroić na mniejsze porcje. Rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze i równej grubości filety. Doprawić solą i obtoczyć w mące.
2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca włożyć filety i obsmażyć z dwóch stron. Wyjąć na talerz.
3. Na tę samą patelnię wlać wino i gotować przez ok. 1 minutę aż się trochę zredukuje. Dodać masło i cały czas mieszając roztopić. Dodać odcedzone kapary i chwilę podsmażyć.
4. Włożyć z powrotem usmażone kotlety, posypać natką i gotować razem przez około minutę, w międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę.
5. Odstawić z ognia i udekorować plasterkami cytryny (można je potem wycisnąć). Podawać np. z makaronem spaghetti lub z ugotowanymi ziemniakami ( u mnie był to makaron bucatini).
Komentarze