Kurczak Piccata

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybkie, ale bardzo aromatyczne i smaczne danie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800g filetu z piersi kurczaka
    100g masła (u mnie czosnkowe)
    1,5 szklanki białego wytrawnego wina
    pęczek natki pietruszki
    100g kaparów
    olej do smażenia
    sól, mąka
    cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Kurczak piccata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filety pokroić na mniejsze porcje. Rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze i równej grubości filety. Doprawić solą i obtoczyć w mące.

    2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca włożyć filety i obsmażyć z dwóch stron. Wyjąć na talerz.

    3. Na tę samą patelnię wlać wino i gotować przez ok. 1 minutę aż się trochę zredukuje. Dodać masło i cały czas mieszając roztopić. Dodać odcedzone kapary i chwilę podsmażyć.

    4. Włożyć z powrotem usmażone kotlety, posypać natką i gotować razem przez około minutę, w międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę.

    5. Odstawić z ognia i udekorować plasterkami cytryny (można je potem wycisnąć). Podawać np. z makaronem spaghetti lub z ugotowanymi ziemniakami ( u mnie był to makaron bucatini).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Europejska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować