Kurczak nadziewany wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka natrzeć przepuszczonym przez praskę czosnkiem (1 ząbek), pieprzem i delikatnie posypać przyprawą do drobiu.
Następnie umyć i oczyścić i drobno posiekać wątróbkę (jak mięso na tatar), przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony koperek, 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, odciśniętą bułkę, jajko, masło i łyżkę mąki. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić. W razie potrzeby dosypać bułkę tartą.
Do środka kurczaka nałożyć farsz, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozłożyć na nim trochę masła. Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor (180 st. C, 1h-1.5h).
Podawać z ziemniakami. Smacznego.!
Komentarze