Kurczak nadziewany ryżem z dodatkiem warzyw

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Co powiecie na takie danie jak kurczak faszerowany ryżem z dodatkiem warzyw z mieszanki europejskiej ? Nie musi to być tylko danie świąteczne można go przyrządzić jako danie obiadowe. Nic w tym trudnego wystarczy kupić całego kurczaka, natrzeć przyprawami a do środka kurczaka włożyć ryż z warzywami i pyszny obiad będzie gotowy po upieczeniu a zajadać będzie się cała rodzinka.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2160 kg kurczaka zagrodowego,

    1,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,

    0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowa,

    0,5 łyżki papryki słodkiej czerwonej,

    1 łyżka pieprzu cytrynowego,

    3 łyżki oleju,

    200 g warzyw z mieszanki europejskiej,

    1,5 woreczka ugotowanego ryżu,

    0,5 szklanki przegotowanej wody ( szklanka 210 ml ),

    0,5 łyżki ziarenka smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kurczak nadziewany ryżem z dodatkiem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Na początek przygotować całego kurczaka dokładnie go umyć i osuszyć za pomocą durszlaka. Gdy umyty kurczak ociekł już z nadmiaru wody w której był myty, obsypać go wszystkimi przyprawami wlać olej i całego nawet w środku natrzeć. Natartego kurczaka wstawić na noc do lodówki aby przyprawy wchłonęły się w kurczaka.
  • kurczak 2. Następnego dnia tuż przed wstawieniem kurczaka do pieczenia przygotować ryż, może być jedna torebka ryżu, przełożyć ugotowany zimny już ryż do miski, dodać mrożone warzywa z mieszanki europejskiej i całość wymieszać do połączenia się ryżu z warzywami.
  • kurczak 3. Przygotowanego kurczaka napchać od środka ryżem z warzywami. Jak już jest dodany do kurczaka cały ryż z warzywami wtedy część z kuprem zamknąć za pomocą małych wykałaczek a szyję razem z nogami połączyć dratwą aby podczas pieczenia kurczak się nie rozszedł. Tak przygotowanego całego kurczaka wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni i piec przez dwie godziny, można nakryć z wierzchu folią aluminiową. W trakcie pieczenia kurczaka podlać go wodą i piec do ładnego zarumienienia skórki i miękkości mięsa w kurczaku.
  • kurczak 4. Upieczonego kurczaka z farszem można przygotować na święta jak też może być świetnym dodatkiem do obiadu wystarczy tylko przygotować do niego tylko swoją ulubioną surówkę. Kurczak wyszedł kruchy a zarazem soczysty a skórka fajna chrupiąca. Upieczonego kurczaka można jeść na gorąco lecz na zimno równie dobrze smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować