Kurczak nadziewany pęczakiem i kaniami w brandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka oddzielamy od kości. Moczymy w zimnej wodzie z solą.
Na maśle podsmażamy szalotki, do cebuli dodajemy drobno posiekane kanie.
Do cebuli i grzybów dosypujemy pęczak, zalewamy wodą, solimy. Gotujemy do momentu odparowania wody. Doprawiamy do smaku solą, tymiankiem, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Nadziewamy farszem, zszywamy. Kurczaka podlewamy brandy pieczemy początkowo w 200°C, po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy 1,5-2 godziny. Co jakiś czas podlewamy sokiem i przewracamy kurczaka, by równomiernie się przyrumienił.
Kurczaka możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w formie wędliny.
Komentarze