Kurczak nadziewany pęczakiem i kaniami w brandy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszny, wiejski kurczak nadziewany pęczakiem i kaniami pieczony w brandy. Podczas pieczenia alkohol odparowuje, ale pozostaje smak i aromat.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • wiejski kurczak
    pół szklanki pęczaku
    8-10 kapeluszy kani
    3-4 szalotki
    łyżka masła
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    tymianek
    kilka kropli soku z cytryny
    2 szklanki wody

    150 ml brandy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak nadziewany pęczakiem i kaniami w brandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kanie 1. Kurczaka oddzielamy od kości. Moczymy w zimnej wodzie z solą.

    Na maśle podsmażamy szalotki, do cebuli dodajemy drobno posiekane kanie.

    Do cebuli i grzybów dosypujemy pęczak, zalewamy wodą, solimy. Gotujemy do momentu odparowania wody. Doprawiamy do smaku solą, tymiankiem, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.
  • kurczak 2. Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Nadziewamy farszem, zszywamy. Kurczaka podlewamy brandy pieczemy początkowo w 200°C, po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 150­°C i pieczemy 1,5-2 godziny. Co jakiś czas podlewamy sokiem i przewracamy kurczaka, by równomiernie się przyrumienił.

    Kurczaka możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w formie wędliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować