KURCZAK NADZIEWANY KASZĄ, ŚLIWKAMI I WĄTRÓBKĄ

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Kurczak nadziewany kaszą, śliwkami i wątróbką, to idealne, pyszne i efektowne danie na stół świąteczny i nie tylko. Podałam go na ciepło z czerwoną kapustą i pomarańczą. Polecam

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    1 duży kurczak
    3/4 szklanki kaszy pęczak
    10 dkg wątróbki
    6-7 śliwek suszonych
    1 marchew, pokrojona w kostkę
    kawałek selera, drobno pokrojony
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1 litr bulionu
    4 łyżki oleju
    sól, pieprz do smaku
    tymianek
    masło do wysmarowania naczynia
    KAPUSTA :
    1/2 główki czerwonej kapusty
    liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
    4-5 łyżek oleju
    2 cebule
    2 śląskie kiełbasy, pokrojone w kostkę
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka cukru
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak nadziewany kaszą, śliwkami i wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23kllp7 1. Kaszę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni
    podpiekamy na oleju, pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy marchew, seler, śliwki, kaszę, wlewamy bulionu i całość dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy wątróbkę, chwilkę dusimy aż płyny odparują i doprawiamy do smaku. Farsz studzimy.
  • image-17k5sui 2. Kurczaka nacieramy przyprawami, przecinamy grzbiet i wyciągamy kości z brzucha (grzbiet zostawiamy ).
    Nakładamy do środka farsz, spinamy kurczaka wykałaczkami i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  • image-1hx115w 3. Kurczaka pieczemy 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 170-180 *C.
  • image-0q6h6bq 4. W czasie kiedy kurczak się piecze, kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy do miękkości. Kapustę dobrze odcedzamy.Na patelni, na oleju podpiekamy pokrojona cebulę z kiełbasą aż się zrumienią, dodajemy do kapusty oraz przyprawy, cukier i sok z cytryny. Kapustę mieszamy, zagotowujemy i gotowe.
  • image-299hr1f 5. Na dużym półmisku układamy porcję kapusty, na to kładziemy kurczaka, ozdabiamy pomarańczą i czerwoną żurawiną. Kurczaka kroimy na porcje i podajemy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kurczak Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować