Kurczak nadziewany kaszą, śliwkami i wątróbką, to idealne, pyszne i efektowne danie na stół świąteczny i nie tylko. Podałam go na ciepło z czerwoną kapustą i pomarańczą. Polecam
2 godz.
Składniki:
SKŁADNIKI :
1 duży kurczak
3/4 szklanki kaszy pęczak
10 dkg wątróbki
6-7 śliwek suszonych
1 marchew, pokrojona w kostkę
kawałek selera, drobno pokrojony
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 litr bulionu
4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
tymianek
masło do wysmarowania naczynia
KAPUSTA :
1/2 główki czerwonej kapusty
liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
4-5 łyżek oleju
2 cebule
2 śląskie kiełbasy, pokrojone w kostkę
sól, pieprz do smaku
1 łyżka cukru
sok z 1 cytryny
Kurczak nadziewany kaszą, śliwkami i wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni
podpiekamy na oleju, pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy marchew, seler, śliwki, kaszę, wlewamy bulionu i całość dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy wątróbkę, chwilkę dusimy aż płyny odparują i doprawiamy do smaku. Farsz studzimy.
2.Kurczaka nacieramy przyprawami, przecinamy grzbiet i wyciągamy kości z brzucha (grzbiet zostawiamy ).
Nakładamy do środka farsz, spinamy kurczaka wykałaczkami i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
3.Kurczaka pieczemy 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 170-180 *C.
4.W czasie kiedy kurczak się piecze, kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy do miękkości. Kapustę dobrze odcedzamy.Na patelni, na oleju podpiekamy pokrojona cebulę z kiełbasą aż się zrumienią, dodajemy do kapusty oraz przyprawy, cukier i sok z cytryny. Kapustę mieszamy, zagotowujemy i gotowe.
5.Na dużym półmisku układamy porcję kapusty, na to kładziemy kurczaka, ozdabiamy pomarańczą i czerwoną żurawiną. Kurczaka kroimy na porcje i podajemy. Smacznego.
Komentarze