Kurczak na słodko-ostro

0 (0 ocen)

Kurczak na słodko ostro to danie kuchni azjatyckiej, wyśmienicie smakuje z ryżem i ulubioną surówką

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    2 cebule
    300 ml wody
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    10 dag rodzynek
    sos sojowy
    sól

Kurczak na słodko-ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso i wszystko razem smażyć 10 min. Dodać kurkumę, curry, słodką mieloną paprykę oraz wlać wodę i całość dusić na małym ogniu 20 min, aż potrawka będzie dość gęsta. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą oraz sosem sojowym i wrzucić rodzynki. Podusić jeszcze parę minutek i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy