Kurczak na słodko

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kurczak w słodko korzennym sosie idealnie nadaje się na niedzielny i świąteczny obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
    1 szk. wermutu lub innego wina korzennego
    1/2 kg różowego winogrona
    1 łyżka oleju do smażenia
    Przyprawa do kurczaka
    Pieprz cytrynowy

Kurczak na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka przyprawić przyprawą do kurczaka i pieprzem cytrynowym. Odstawić na około
    1 godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na niej kurczaka z obu stron zaczynając od skóry (czyli pierwsza smaży się skórka). Obsmażone mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia.
    Na patelnie po smażonym mięsie wrzucamy umyte winogrona bez gałązek. Chwilę smażymy i dolewamy wino. Gdy sos zacznie się gotować, zdjąć z gazu i wylać całość na kurczaka.
    Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni góra dół i piec 45 min.
    Podawać z ryżem lub ziemniakami w towarzystwie surówek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy