Kurczak na porach z sosem z marynowanej gruszki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosty i szybki sposób na wyjątkowe danie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 1 porcję:
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1 por
    2-3 łyżki masła
    1 gruszka z zalewy (u mnie zalewa z goździkami) + trochę zalewy
    3 łyżki białego wina
    sól, pieprz, cukier, papryka ostra, ew. przyprawa do kurczaka

Kurczak na porach z sosem z marynowanej gruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, osuszyć i doprawić solą i pieprzem i ewentualnie przyprawą do kurczaka. Usmażyć na złoty kolor.
  • 2. Por umyć, lekko sparzyć, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać wino i dusić na małym ogniu do miękkości. Doprawić solą, cukrem, ostrą papryką i pieprzem.
  • 3. Gruszkę zmiksować blenderem z odrobiną wody z zalewy.
  • 4. Ułożyć por na talerzu. Na to położyć kurczaka i polać sosem z gruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy