Kurczak na piwie z pieczonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą z każdej strony, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej jest go przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc.
2.Do miski wlewamy ciepłą wodę i wkładamy butelkę z piwem, aby naklejki znajdujące się na niej odmoczyły się. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na butelkę, tak by szyjka butelki była u góry. Otwieramy piwo. Tak przygotowanego kurczaka stawiamy w szkle żaroodpornym lub na blaszce. Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Dookoła kurczaka układamy warzywa, które posypujemy pieprzem i solą oraz ziołami prowansalskimi i tymiankiem
3.Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży kurczak (u mnie było to 1,5 godziny) używając termoobiegu, co 15 minut należy pamiętać aby nasypać sól do piwa wtedy piwo zacznie się oblewać kurczaka. Po upieczeniu porcjujemy kurczaka i podajemy z upieczonymi warzywami.
Komentarze