KURCZAK na parze w sosie kurkowym, ziemniaczki pure i marchewka z porem

  • wyświetlono: 240 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ostatnimi czasy kurki są częstym gościem a naszym stole. Ostatnio mieliśmy fazę na pomidory, potem kolejno na maliny, fasolkę szparagową teraz czas na kurki! Zapraszam Was serdecznie na doskonały i bardzo elegancki obiad: pysznego i lekkiego kurczaka na parze, z dodatkiem sosu kurkowego. Całość podana z ziemniaczkami pure i surówką z marchewki i pora.

SłodkiZapachMalin
  • 2 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

przepis na 2 osoby:

kurczak:
2 pojedyncze filety z kurczaka
sól, pieprz, płatki chilli
2 łyżki oleju
1 łyżka suszonego rozmarynu

sos:
100g kurek
1 cebula
1 łyżka masła
200ml śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
4-5 gałązek kolendry

pure:
5 ziemniaków (lub większej, jeśli lubicie)
1 łyżeczka masła
1 łyżka śmietany 18%
sól

surówka:
2 marchewki
kawałek pora ok 5cm
1 łyżka oleju rydzowego
odrobina soku z cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

KURCZAK na parze w sosie kurkowym, ziemniaczki pure i marchewka z porem

  • 1. KURCZAK: kurczaka oczyszczamy z błonek, przyprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili. Rozgrzewamy olej na patelni, obsmażamy kurczaka z obu stron i przekładamy na sitko do gotowania na parze (garnek z wodą, do wody dodajemy rozmaryn, do garnka wkładamy sitko do gotowania na parze) Gotujemy ok 20 minut.

    PURE Z ZIEMNIAKÓW: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, koperek, śmietanę i ugniatamy je tłuczkiem na gładkie pure.

    SOS: cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy aż zacznie nabierać złotego koloru. Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do cebuli. Przykrywamy garnek pokrywką (gdy grzyby puszczą wodę) i smażymy je do czasu, aż cała woda wyparuje z garnka (delikatnie zaczną przywierać do dna), a kurki zmiękną. Do tak przygotowanej bazy dolewamy całą śmietanę i gotujemy na małej mocy grzania do momentu aż się lekko zredukuje, a nasz sos ładnie zgęstnieje. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy pokrojoną drobniutko kolendrę.

    SURÓWKA: marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Pora kroimy w piórka. Marchewkę i pora przekładamy do miski, dodajemy olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

    Podajemy obiad.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoKurczaklatoziemniakigrzybykurkikolendrasezonsos kurkowykurczak na parzeziemniaki pure
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ptf1r7

Dodane przez: ewuska2016

Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowym

Pyszne danie dla całej rodziny

kurki

Dodane przez: Habibi Chi

Sos śmietanowo-kurkowy z kurczakiem

Jeśli ktoś kocha kurki to jest...

Roladki z kurczaka na parze z suszonymi pomidorami i fetą

Dodane przez: Cukiereczek

Roladki z kurczaka na parze z suszonymi pomidorami...

Zamiast smażonego, tłustego mięsa...

Schab w sosie kurkowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Schab w sosie kurkowym

Delikatny, mięciutki schab w kremowym...

Polędwiczki w sosie kurkowym

Dodane przez: Cukiereczek

Polędwiczki w sosie kurkowym

Sos śmietanowy z kurkami to klasyka...

paprykowa pierś

Dodane przez: Jolanta KG

Paprykowa pierś z kurczaka na parze

Zapraszam na paprykową pierś z...