Kurczak na ostro z sezamem

0 (0 ocen)

Danie o lekko ostrym i słodkim smaku przenosi w orientalny świat.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1 czerwona papryka
    200 g zielonej fasolki szparagowej
    1 kopiata łyżka sezamu
    1 łyżka miodu
    1 łyżka sosu sojowego
    2 szczypty chili w proszku
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    sól - do obgotowania fasolki

Kurczak na ostro z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę obgotowujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
  • Kurczak na ostro z sezamem 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Umyty filet z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki i wrzucamy na gorący tłuszcz, smażymy. W trakcie smażenia doprawiamy kurczaka przyprawą chili.
    Kiedy kurczak zaczyna nabierać złotego koloru, zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę miodu i łyżkę sezamu. Smażymy do chwili, aż sezam nabierze złotawego koloru.
  • Kurczak na ostro z sezamem 3. Następnie dodajemy pokrojoną w półsłupki paprykę, sos sojowy i podgotowaną wcześniej fasolkę. Całość mieszamy i trzymamy na małym ogniu ok. 5 minut.

Porady

Najlepiej podawać z ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy