Kurczak na ostro

0 (0 ocen)

Troszkę pikantny kurczak, ale z sosem czosnkowym smakował wybornie.

Składniki:

  • 1 większy kurczak
    1/2 słoiczka keczupu około 1/2 szklanki
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki miodu
    1 łyżka papryki mielonej słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    1 łyżeczka soli
    sok z 1/2 cytryny

Kurczak na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak na ostro 1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe porcja, następnie dodać do niego wszystkie przyprawy oraz keczup, miód, sok z cytryny i sos sojowy.
    Wszystko dokładnie wymieszać tak, aby każdy kawałek był pokryty marynatą, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Mięso przełożyć na blaszkę i piec w temp. 190st około 40-45 minut do zrumienienia i zmięknięcia mięsa. Podawać z dowolnymi dodatkami choć z sosem czosnkowym smakuje wybornie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy