Chciałam się z Państwem podzielić przepisem na kurczaka, którego uwielbia mój mąż - dla niego właśnie przygotowuję to danie. Gotować nauczyła mnie mama ale eksperymentować w kuchni nauczyłam się sama.
10 min
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
3-4 ząbki czosnku
2 średniej wielkości cebule
po 1 łyżce: papryki słodkiej i ostrej oraz curry
40 ml sosu sojowego
2-3 łyżki cukru
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Kurczak na nutę wietnamską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawami i posiekanym czosnkiem.
Cukier z oliwą rozpuszczamy na patelni do momentu otrzymania karmelu. Wrzucamy kurczaka i dusimy, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy i dusimy pod przykryciem do momentu aż kurczak zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodajemy piórka cebuli i dusimy jeszcze przez chwilę. Ja podaję to danie z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.
Komentarze