Kurczak na nutę wietnamską

5 (191 ocen)

  • 10 min

Chciałam się z Państwem podzielić przepisem na kurczaka, którego uwielbia mój mąż - dla niego właśnie przygotowuję to danie. Gotować nauczyła mnie mama ale eksperymentować w kuchni nauczyłam się sama.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    3-4 ząbki czosnku
    2 średniej wielkości cebule
    po 1 łyżce: papryki słodkiej i ostrej oraz curry
    40 ml sosu sojowego
    2-3 łyżki cukru
    oliwa do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na nutę wietnamską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak na nutę wietnamską 1. Filet kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawami i posiekanym czosnkiem.
    Cukier z oliwą rozpuszczamy na patelni do momentu otrzymania karmelu. Wrzucamy kurczaka i dusimy, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy i dusimy pod przykryciem do momentu aż kurczak zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodajemy piórka cebuli i dusimy jeszcze przez chwilę. Ja podaję to danie z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować