Niezwykle aromatyczna, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna potrawa jest idealną propozycją dla fanów kurczaka z warzywami w wersji na słodko.
Kurczak na kokosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dowolne kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20-30minut.
2.Ananasa odsączyć z zalewy, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Posiekać świeżą kolendrę
a cebulę pokroić w drobną kostkę.
3.Pokrojonego kurczaka smażyć na rozgrzanej oliwie do momentu aż mięso będzie lekko rumiane a następnie dodać cebulę
i smażyć jeszcze ok. 3-4minuty. Po tym czasie dodać wiórki kokosowe i smażyć całość około 1-2minut cały czas mieszając.
4.Wlać mleko kokosowe, wodę, dodać pokrojone pomidory, ananasa, kurkumę oraz tymianek i wszystko dokładnie wymieszać.
5.Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 15-20minut do momentu aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić całość solą, pieprzem oraz dodać posiekaną kolendrę.
6.Ryż ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
Komentarze