Kurczak na kokosie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niezwykle aromatyczna, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna potrawa jest idealną propozycją dla fanów kurczaka z warzywami w wersji na słodko.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    800g piersi z kurczaka
    400ml mleka kokosowego
    50g wiórek kokosowych
    3 średnie pomidory
    2 czerwone cebule
    1 puszka ananasa w kawałkach
    1,5 łyżeczki suszonego tymianku
    4 łyżki świeżej kolendry
    75ml wody
    szczypta kurkumy
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek
    200g dzikiego ryżu

Kurczak na kokosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-218swea 1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dowolne kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20-30minut.
  • image-1pom77j 2. Ananasa odsączyć z zalewy, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Posiekać świeżą kolendrę
    a cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • image-0fpyf6r 3. Pokrojonego kurczaka smażyć na rozgrzanej oliwie do momentu aż mięso będzie lekko rumiane a następnie dodać cebulę
    i smażyć jeszcze ok. 3-4minuty. Po tym czasie dodać wiórki kokosowe i smażyć całość około 1-2minut cały czas mieszając.
  • image-1fphyvp 4. Wlać mleko kokosowe, wodę, dodać pokrojone pomidory, ananasa, kurkumę oraz tymianek i wszystko dokładnie wymieszać.
  • image-1ox5gkt 5. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 15-20minut do momentu aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić całość solą, pieprzem oraz dodać posiekaną kolendrę.
  • image-1rw7a0r 6. Ryż ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
  • image-00tbhac 7. Kurczaka na kokosie podawać na ugotowanym ryżu.

Komentarze

Podobne przepisy