Kurczak "Na Karmi"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny i soczysty kurczak. Lekko słodki dzięki aromatom z piwa. Na karmi nas do syta :). Spróbujcie a na pewno nie pożałujecie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kurczak ok. 1,5kg ( najlepiej z wolnego wybiegu )
    1 opakowanie mieszanki przypraw do kurczaka
    1 butelka piwa Karmi Classic
    0,5 litra wody
    naczynie żaroodporne
    1,5 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Kurczak "na karmi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Następnie nacieramy go oliwą i mieszanką przypraw.
    Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

    Następnego dnia butelkę z piwem namaczamy aby usunąć etykiety.
    Przygotowanego kurczaka nadziewamy na butelkę tak aby szyjka wystawała u góry.
    Otwieramy piwo.
    Pieczemy na ruszcie " na stojąco" podstawiając pod piwo niewielki talerzyk, a pod ruszt naczynie żaroodporne z wodą.
    Pieczemy ok. 1,5 godz w temp 180C.
    10 minut przed końcem włączamy termoobieg aby uzyskać chrupiąca skórkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować