Kurczak na butelce piwa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Przepis ten "pożyczyłam" od babci i od niej też nauczyłam się robić do niego marynatę.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • NA MARYNATę:
    - pietruszka: 1 pęczek
    - seler naciowy: 1 pęczek
    - marchewka: 1 sztuka
    - majeranek świeży w gałązkach: 1 sztuka
    - oliwa: 4 łyżki
    - przyprawa do kurczaka: 1 szczypta
    NA KURCZAKA:
    - butelka piwa: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - pieprz czarny: 3 sztuki
    - kurczak - duży: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na butelce piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę i seler naciowy posiekać. Majeranek otrzeć z gałązki. Warzywa wymieszać z oliwą i przyprawą do kurczaka. Kurczaka natrzeć ją na zewnątrz i od środka i zostawić w lodówce na 24 h.
  • 2. Otworzyć butelkę piwa (odkleić nalepki) i odlać z niej 1/3 (żeby nie wylewało się) ,wrzucić do butelki ząbki czosnku i ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Kurczaka nakładamy na butelkę piwa i ustawiamy na brytfannie. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 2 godzin. Po pół godzinie zaczynamy go polewać piwem.
  • 3. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut zanim go pokroimy, by nie wypłynęły z niego soki. Dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować