Kurczak miodowo-musztardowy

0 (0 ocen)

Prosty i nie wymagający zbyt dużeg doświadczenia w kuchni :)

Składniki:

  • kurczak (około 2 kg)
    4 łyżki musztardy francuskiej
    3 łyżki musztardy delikatesowej
    4 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz
    pół cytryny
    cebula

Kurczak miodowo-musztardowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka ocieplamy w temperaturze pokojowej przez około godzinę. Następnie go opłukujemy, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy pół cytryny uprzednio sparzonej wrzątkiem i obraną i przekrojoną na pół cebulę.
  • 2. W miseczce mieszamy razem musztardy z miodem i oliwą. Nacieramy kurczaka dokładnie z każdej strony. Odstawiamy na godzinę.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C, kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia przez 30 minut. Następnie przykrywamy luźno folią aluminiową i pieczemy kolejne 1 i 1/2 godziny.
  • 4. Po upieczeniu ściągamy folię i odstawiamy kurczaka na 10 minut.
  • 5. Do kurczaka dobrze pasuje puree ziemniaczane i sałata lodowa ze śmietaną, szczypiorkiem i przyprawami.

Komentarze

Podobne przepisy