Kurczak miodowo-musztardowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka ocieplamy w temperaturze pokojowej przez około godzinę. Następnie go opłukujemy, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy pół cytryny uprzednio sparzonej wrzątkiem i obraną i przekrojoną na pół cebulę.
2.W miseczce mieszamy razem musztardy z miodem i oliwą. Nacieramy kurczaka dokładnie z każdej strony. Odstawiamy na godzinę.
3.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C, kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia przez 30 minut. Następnie przykrywamy luźno folią aluminiową i pieczemy kolejne 1 i 1/2 godziny.
4.Po upieczeniu ściągamy folię i odstawiamy kurczaka na 10 minut.
5.Do kurczaka dobrze pasuje puree ziemniaczane i sałata lodowa ze śmietaną, szczypiorkiem i przyprawami.
Komentarze