Danie dla tych co lubią połączenie wielu smaków. Jest słodki ananas i miód, ostra musztarda i ostre przyprawy oraz łagodny w smaku groszek. Po prostu pycha!
Kurczak miliona smaków, czyli kurczak w sosie śmietanowo-ananasowym z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i wymieszać z miodem, oliwą, musztardą, curry, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i wódką. Piersi z kurczaka umyś, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso zalać marynatą i odstawić do lodówki najlepiej na noc.
Mięso wraz z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać kawałki ananasa. Dusić na małym ogniu 10-15 minut podlewając sokiem z ananasa. Pod koniec dodać groszek zielony i creme freche. Podawać z ryżem lub makaronem chińskim ryżowym.
Komentarze