Kurczak miliona smaków, czyli kurczak w sosie śmietanowo-ananasowym z zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Danie dla tych co lubią połączenie wielu smaków. Jest słodki ananas i miód, ostra musztarda i ostre przyprawy oraz łagodny w smaku groszek. Po prostu pycha!

  • 40 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1/2 puszki ananasa
    6-7 łyżek miodu
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki ostrej musztardy
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżki wódki
    3-4 ząbki czosnku
    300 ml creme freche
    150 g zielonego groszku
    1 cebula

Kurczak miliona smaków, czyli kurczak w sosie śmietanowo-ananasowym z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i wymieszać z miodem, oliwą, musztardą, curry, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i wódką. Piersi z kurczaka umyś, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso zalać marynatą i odstawić do lodówki najlepiej na noc.
    Mięso wraz z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać kawałki ananasa. Dusić na małym ogniu 10-15 minut podlewając sokiem z ananasa. Pod koniec dodać groszek zielony i creme freche. Podawać z ryżem lub makaronem chińskim ryżowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy