Kurczak marynowany na słodko z puree ziemniaczano-dyniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kurczak marynowany w musztardzie Dijon, francuskiej, sosie sojowym i miodzie z puree dyniowym z dodatkiem gniecionego ziemniaka

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kurczak marynowany (2-3 porcje):
    2 piersi z kurczaka
    1 łyżka musztardy Dijon
    1 łyżka musztardy francuskiej
    3 łyżki płynnego miodu
    1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżki oleju słonecznikowego

    Puree (2-3 porcje):
    0,5 kg dyni
    1 duży ziemniak
    sól, pieprz
    świeża bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Kurczak marynowany na słodko z puree ziemniaczano-dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą pierś przecinamy przez środek na dwa cienkie filety. W misce łączymy musztardy, miód, sos sojowy i olej. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania puree.
  • 2. Dynię kroimy na pół księżyce, pestki wyrzucamy, przy pomocy obieraczki pozbywamy się skórki. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut.
  • 3. Gdy naszej dyni zostało 20 minut do końca, obieramy ziemniaka, kroimy go na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dynię, ziemniaka, i kilka listków bazylii blendujemy na gładkie puree, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni, aż marynata zacznie się karmelizować. Kroimy na mniejsze kawałki, układamy na talerzu. Obok nakładamy puree, posypujemy posiekaną bazylią. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować