Kurczak limonkowy z farszem paprykowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kurczak jest soczysty, pięknie pachnie i ma chrupiącą skórkę. Smakuje wybornie.

Składniki:

  • ● ok. 1,5-kg kurczak
    ● sól, pieprz
    ● limonka
    ● 2 ząbki czosnku
    ● curry
    ● mielona ostra papryka
    ● oliwa
    Nadzienie:
    ● 3 różnokolorowe papryki
    ● jajko
    ● mała cukinia
    ● papryczka chili
    ● 10 dag ryżu
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1-2 gałązki kolendry

Kurczak limonkowy z farszem paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Limonkę sparzamy, skórkę ścieramy. Z połowy wyciskamy sok.
  • 2. Kurczaka myjemy, nacieramy skórką i sokiem z limonki, czosnkiem, solą, pieprzem, curry, papryką i oliwą. Odstawiamy na 2 godziny.
  • 3. Ryż gotujemy na sypko. Papryki i cukinię myjemy, kroimy w średnią kostkę. Smażymy na oliwie z czosnkiem i posiekaną papryczką. Mieszamy z ryżem, jajkiem i posiekaną kolendrą. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z reszty limonki, solą i curry.
  • 4. Kurczaka napełniamy farszem, zszywamy. Wkładamy do rękawa foliowego. Pieczemy 1,5 godziny w 190 °C. Około 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw i zwiększamy temp. do 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy