Kurczak limonkowy z farszem paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Limonkę sparzamy, skórkę ścieramy. Z połowy wyciskamy sok.
2.Kurczaka myjemy, nacieramy skórką i sokiem z limonki, czosnkiem, solą, pieprzem, curry, papryką i oliwą. Odstawiamy na 2 godziny.
3.Ryż gotujemy na sypko. Papryki i cukinię myjemy, kroimy w średnią kostkę. Smażymy na oliwie z czosnkiem i posiekaną papryczką. Mieszamy z ryżem, jajkiem i posiekaną kolendrą. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z reszty limonki, solą i curry.
4.Kurczaka napełniamy farszem, zszywamy. Wkładamy do rękawa foliowego. Pieczemy 1,5 godziny w 190 °C. Około 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw i zwiększamy temp. do 200 °C.
Komentarze