Kurczak Kung Pao z makaronem ryżowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonałe, aromatyczne i bardzo sycące danie kuchni orientalnej

  • 60 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    kawałek korzenia imbiru
    5 papryczek chili z zalewy
    2 cebule obrane i pokrojone w półplasterki
    10 dag orzechów nerkowca
    2 czerwone papryki krojone w paski
    po 5 łyżek sosu ostrygowego i sojowego firmy Tao Tao
    1 łyżka oleju sezamowego
    sól, pieprz i cukier do smaku
    1 opakowanie makaronu ryżowego
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak kung pao z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone mięso wykładamy na papierowy ręcznik aby obciekło z tłuszczu. W woku rozgrzewamy nowy olej, podsmażamy na nim cebulę, paprykę, imbir i papryczkę chili. Gdy wszystko będzie lekko miękkie, dodajemy kurczaka i orzechy. Całość podlegamy szklanką wody, doprawiamy sosem ostrygowym, sojowym, cukrem i olejem sezamowym. Na koniec rozrabiamy łyżkę mąki ziemniaczanej w połowie szklani wody, i dodajemy do kurczaka. Cały czas mieszamy. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do kurczaka, całość lekko mieszamy i podajemy.

Porady

Do tego dania doskonale nadaje się również mięso z udek, gotowe danie można podać również z ryżem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować