Doskonałe, aromatyczne i bardzo sycące danie kuchni orientalnej
60 min
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
kawałek korzenia imbiru
5 papryczek chili z zalewy
2 cebule obrane i pokrojone w półplasterki
10 dag orzechów nerkowca
2 czerwone papryki krojone w paski
po 5 łyżek sosu ostrygowego i sojowego firmy Tao Tao
1 łyżka oleju sezamowego
sól, pieprz i cukier do smaku
1 opakowanie makaronu ryżowego
olej
Kurczak kung pao z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone mięso wykładamy na papierowy ręcznik aby obciekło z tłuszczu. W woku rozgrzewamy nowy olej, podsmażamy na nim cebulę, paprykę, imbir i papryczkę chili. Gdy wszystko będzie lekko miękkie, dodajemy kurczaka i orzechy. Całość podlegamy szklanką wody, doprawiamy sosem ostrygowym, sojowym, cukrem i olejem sezamowym. Na koniec rozrabiamy łyżkę mąki ziemniaczanej w połowie szklani wody, i dodajemy do kurczaka. Cały czas mieszamy. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do kurczaka, całość lekko mieszamy i podajemy.
Porady
Do tego dania doskonale nadaje się również mięso z udek, gotowe danie można podać również z ryżem
Komentarze