KURCZAK KUNG PAO ( Gong Bao, Kung Po )

4.51 (160 ocen)

  • 35 min

Kurczak Kung Pao ( zwany też Gong Bao ) jest klasyczną potrawą z chińskiej prowincji Seczuan.Łączy w sobie smaki, które lubię czyli słodki z pikantnym.Danie ( jak zresztą wszystkie dania kuchni azjatyckiej ) jest niezwykle łatwe i szybkie do przyrządzenia.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * filet z kurczaka – 250 g
    * mąka ziemniaczana – 1 łyżka
    * olej kokosowy – 3 łyżki
    * świeży imbir – 2 cm
    * chili – 1 szt
    * duża cebula – 1 szt
    * orzechy nerkowca – 30 g
    * papryka czerwona – 1 szt
    * sos ostrygowy – 2 łyżki
    * sos sojowy – 1 łyżka
    * olej sezamowy – 1 łyżeczka
    * cukier brązowy – 2 łyżka
    * sól pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak kung pao ( gong bao, kung po ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem,oprószamy odrobiną mąki ziemniaczanej i smażymy na 2 łyżkach oleju kokosowego. Odkładamy w ciepłe miejsce.

    W woku rozgrzewamy resztę oleju kokosowego, przesmażamy posiekany imbir, chili oraz cebulę.

    Dodajemy mięso, orzechy oraz pokrojoną w kostkę paprykę – smażymy cały czas mieszając.

    Po przesmażeniu podlewamy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody, doprawiamy sosem ostrygowym, sosem sojowym olejem sezamowym i cukrem.

    Zagęszczamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszaną w 2 łyżkach wody.

    W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    Podajemy gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Orzechy nerkowca Orzechy Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować