Kurczak kukurydziany w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kupiłam niedawno kurczaka kukurydzianego. Francuskiego. Ponieważ kurczak był francuski, francuski musiał być tez przepis. Znalazłam go w pięknej książce "Kulinaria francuskie" *. Przepis jest prosty, minimum przypraw - tylko sól i pieprz. Kurczak wyszedł rewelacyjnie!

Składniki:

  • 1 kurczak
    sól , świeżo zmielony pieprz
    250 ml białego wina (np chardonnay)
    500 ml wody
    100 g małych cebulek - użyłam szalotek
    250g pieczarek - u mnie brązowe
    60 g masła
    10 g cukru - nie użyłam
    500 ml creme fraiche - zastąpiłam śmietaną 18% ( Użyłam ok 250 ml)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak kukurydziany w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11n3wdo 1. .Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na 8 części - 2 skrzydełka, 2 nóżki, 2 uda, 2 piersi + korpus. Korpus i skrzydełka odłożyć na wywar.
  • 2. Na dużej, głębokiej patelni roztopić mało, obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron na jasny kolor. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wino i 500 ml wody, dusić pod przykryciem przez ok 20 - 30 minut.
  • 3. W tym czasie obrać cebulę, opłukać i osuszyć pieczarki, usunąć nóżki.
  • image-21fxbq3 4. Na pozostałym maśle usmażyć na małym ogniu cebulki i grzyby.
    5 minut przed podaniem posypać cebule i pieczarki cukrem i przyprawić solą i pieprzem.
  • 5. Gotowe kawałki kurczaka wyjąć z patelni i odstawić na bok, sos odparować do połowy objętości, dodać śmietanę i ponownie nieco zredukować. Jeżeli trzeba, włożyć kurczaka do sosu i podgrzać na małym ogniu.
  • 6. Podawać kawałki kurczaka polane sosem z pieczarkami i cebulkami, najlepiej z ryżem i szpinakiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drób Kurczak Pieczarki

Notka redakcyjna

PP_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować