Kurczak imbirowy z miodem

  • wyświetlono: 402 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Proste i szybkie do przygotowania danie. Taki kurczak jest bardzo aromatyczny, soczysty, zdrowy i u mnie w domu wszystkim bardzo smakuje .Na pewno po takim posiłku nikt nie będzie się czuł ociężały, gdyż imbir ułatwia trawienie. Danie jest niezbyt drogie, a składniki w miarę ogólnie dostępne.

Garnek biało510
  • 30min

Składniki

podwójna pierś z kurczaka
10 cm korzenia świeżego imbiru
1 duża cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu naturalnego
1 puszka kukurydzy
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka mielonej gorczycy
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
około 3 łyżki oleju (do smażenia)
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub świeżej kolendry (opcjonalnie)
1 szklanka suchego ryżu (dla 3 osób)

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak imbirowy z miodem

  • 1. Świeżą pierś umyć, oczyścić z żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki.
    Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
    Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić.
    Kukurydzę odcedzić.
  • 2. Do dużej patelni lub woka wlać olej, rozgrzać i zeszklić cebulę.
    Następnie dodać czosnek, a po chwili kurczaka i dusić pod przykryciem około 8 minut.
    Po tym czasie dodać imbir, kolendrę, miód, gorczycę i ewentualnie czosnek niedźwiedzi, dusić pod przykryciem około 8 minut.
    Sprawdzić kurczaka, jeśli jest już ugotowany to posolić i dodać kukurydzę, gotować jeszcze z 5 minut bez przykrycia. Nie wydłużać czasu gotowania, gdyż kurczak zrobi się zbyt suchy.
  • 3. Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati).
    Ryż opłukać na sitku zimną wodą, zalać go zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać 1,5 szklanki lekko osolonej wody (zasada gotowania ryżu basmati: na 1 porcję ryżu wlać 1,5 porcji wody). Od momentu zagotowania się, gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszać). Po ugotowaniu ryż bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wymieszać. Gotować w niezbyt szerokim garnku, wtedy woda tak szybko się nie wygotowuje. Czas gotowania ryżu zależy również od jakości ryżu, najlepiej pod koniec gotowania sprawdzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadKurczakpierś z kurczakasoczysty kurczakz miodemkurczak imbirowyz imbirem

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak

Dodane przez: Agnieszka Leptacz

Kurczak w białym winie z miodem

Soczysty pieczony kurczak z miodowym...

Kurczak z Miodem Pieczony w Piwie

Dodane przez: Dziś ja gotuje

Kurczak z Miodem Pieczony w Piwie

Miałam pyszny miodek wiec pomysł...

Ćwiartki pieczone w koperku

Dodane przez: justi2401

Ćwiartki z kurczaka pieczone w koperku z...

Najlepsze ćwiartki z kurczaka jakie...

kokosowo imbirowy kurczak

Dodane przez: Koronowianka

KOKOSOWO IMBIROWY KURCZAK

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.Bardzo...

Kurczak z imbirem i miodem

Dodane przez: Armi As

Kurczak z imbirem i miodem

Uwielbiam takie proste przepisy,...

Udziki z kurczaka z kaszą jaglaną i granatem

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Imbirowe udziki z kurczaka z kaszą jaglaną...

Rumiane kawałki kurczaka na kaszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE