Kurczak imbirowy z kuskusem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dnie szybkie do zrobienia. Można je również podawać na różne sposoby.

  • 30 min

Składniki:

  • 40 dag piersi z kurczaka
    1 szkl kuskusu
    50 dag brokułów
    1 łyżeczka świeżego imbiru
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz

Kurczak imbirowy z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus zalać 1 i 1/2 szkl wrzątku, dodać 1/2 łyżeczki vegety i odstawić do spęcznienia kaszy. Brokuły delkiatnie obgotować we wrzątku z solą i cukrem (po 1/2 łyżeczki). Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub paski. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i zapanierować w niej kurczaka. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wrzucić na patelnię razem z kurczakiem lekko go rumieniąc. Gdy kuskus będzie miękki dodać do kurczaka i wymieszać. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i delikatnie wymieszać na patelni.
    Można też podać kuskus, kurczaka i brokuła osobno na talerzu. Do potrawy idealnie pasuje sos holenderski.

Komentarze

Podobne przepisy