Przepis na wspaniałe porcje kurczaka marynowane w doskonale skomponowanej marynacie.Oryginalnym akcentem jest dodatek soku z wiśni.Pyszne, delikatne mięso wśród sezonowych warzyw.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
KURCZAK::
- kurczak (udka, podudzie lub pałki): 600 gramów
- miód (naturalny/płynny/spadziowy): 70 mililitrów
- imbir (świeży,tarty): 2 łyżki
- sos sojowy (ciemny): 3 łyżki
- sok z wiśni (lub konfitura z wiśni): 4 łyżki
- olej ryżowy (lub rzepakowy): 3 łyżki
- pieprz (kajeński lub czarny mielony): 0.5 łyżeczki
Kurczak imbirowo-miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlać miód, sos sojowy, sok z wiśni, olej ryżowy, dodać starty imbir oraz pieprz,wymieszać. Do marynaty włożyć umyte porcje kurczaka, wymieszać, wstawić do lodówki na 120 minut.
2.Na rozgrzaną patelnię wyłożyć mięso kurczaka wraz z marynatą, obsmażyć z każdej strony,zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem 50 minut.
3.Kurczaka podawać z ziemniakami, gotowaną marchewką, sałatą i pomidorami, udekorować listkami świeżych ziół.
Komentarze