Kurczak imbirowo-miodowy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na wspaniałe porcje kurczaka marynowane w doskonale skomponowanej marynacie.Oryginalnym akcentem jest dodatek soku z wiśni.Pyszne, delikatne mięso wśród sezonowych warzyw.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KURCZAK::
    - kurczak (udka, podudzie lub pałki): 600 gramów
    - miód (naturalny/płynny/spadziowy): 70 mililitrów
    - imbir (świeży,tarty): 2 łyżki
    - sos sojowy (ciemny): 3 łyżki
    - sok z wiśni (lub konfitura z wiśni): 4 łyżki
    - olej ryżowy (lub rzepakowy): 3 łyżki
    - pieprz (kajeński lub czarny mielony): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak imbirowo-miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlać miód, sos sojowy, sok z wiśni, olej ryżowy, dodać starty imbir oraz pieprz,wymieszać. Do marynaty włożyć umyte porcje kurczaka, wymieszać, wstawić do lodówki na 120 minut.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć mięso kurczaka wraz z marynatą, obsmażyć z każdej strony,zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem 50 minut.
  • 3. Kurczaka podawać z ziemniakami, gotowaną marchewką, sałatą i pomidorami, udekorować listkami świeżych ziół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Kurczak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować