Kurczak hajderabacki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie z kuchni hinduskiej. Kurczak niesamowicie aromatyczny.

  • 60 min

Składniki:


  • 1 kurczak
    2 płaskie łyżeczki kurkumy
    2 cebule
    400 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki masła klarowanego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki kardamonu
    3 goździki
    1 puszka krojonych pomidorów
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz

Kurczak hajderabacki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kurczaka opłukać, usunąć z niego skórę i podzielić na mniejsze kawałki.
    W rondlu rozgrzać masło klarowane,dodać pokrojoną w plasterki cebulę i zarumienić ją, a następnie dodać kardamon, cynamon, goździki, wymieszać i chwilę smażyć.
    Włożyć kurczaka w kawałkach (ja podzieliłam kurczaka na cztery części), wlać puszkę pomidorów, jogurt wymieszany z kurkumą i rozgnieciony czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
    Nie mieszać tylko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
    Dusić aż kurczak będzie miękki.
    Na koniec posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy