Kurczak grillowany z warzywami i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Filet z kurczaka umyj i osusz, pokrój w cienkie podłużne paski
2. Pokrojony filet umieść z niewielkiej misce, gdzie dodaj oliwę pieprz cayenne, słodką paprykę i sól- wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw do lodówki na 2-3 godziny
3. Obierz i pokrój w słupki pozostałe warzywa
4. Przygotuj sok z pomarańczy
5. Pokrojoną marchew lub dynię gotuj we wrzącej, posolonej wodzie 3 minuty
6. Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni grillowej (po 3-4 minuty z każdej stron)
7. Oddzielnie grilluj marchew lub dynię z dodatkiem 1 gałązki świeżego rozmarynu
8. Oddzielnie grilluj paprykę i cukinię
9. Ugotuj makaron al,dente (1 litr posolonej wody na 10dag makaronu)
10. Usmażone paski kurczaka wrzuć do gorącego soku z pomarańczy i podduś krótko do odparowania soku .
11. Na patelni zeszklij na odrobinie oleju drobniutko pokrojoną cebulkę
12. Ugotowany makaron wymieszaj z usmażoną cebulką
13. Na talerzu ułóż dekoracyjnie makaron oraz grillowane warzywa i świeży rozmaryn
Komentarze