Kurczak Generał

0 (0 ocen)

Taka inna odmiana pieczonego kurczaka.Chrupiąca skórka a środek soczysty.Polecam

Składniki:

  • kurczak do 2 kg
    butelka piwa (500ml)
    Przyprawy:
    -do kurczaka
    -papryka ostra
    -pieprz cayenne
    -czubrica czerwona
    -czosnek świaży

Kurczak generał - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy wymieszać i natrzeć kurczaka w środku i na wierzchu.Odstawić na około 2 godziny.Najlepiej na całą noz pozostawić w lodówce.
  • 2. Następnie przed pieczeniam myjemy i usuwamy z buteli etykiety.Sadzamy na otwartej butelce kurczaka tak,aby szyjka butelki wystawała po nad kurczaka.Tak przygotowany drób wstawiamy do naczynia żaroodpornego
  • 3. Możemy na dół naczynia wrzucić ziemniaki pokrojone w ćwiartki,marchewkę i jabłko.Ziemniaki skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.Ja delikatnie oprószyłam je czosnkiem mielonym i tymiankiem.Na dno wlałam również 1/2 szklanki piwa.Kurczaka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180'.
  • 4. Czas pieczenia jest zależny od wielkości kurczaka.Mój miał 1,5 kg więc piekł się 1,5 godziny.W czasie pieczenia polewamy kurczaka co jakiś czaspowstałym sosem i mieszamy również ziemniaki,aby się wszystkie dobrze upiekły.Około 15 minut przed końcem pieczenia włączyłam termoobieg.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy