Kurczak fit z rzodkiewką i szparagiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kolejne lekkie danie, zapraszam:)

Składniki:

  • 120 g piersi z kurczaka
    3 małe rzodkiewki
    ½ białego szparaga
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
    Sól do smaku

Kurczak fit z rzodkiewką i szparagiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0b84qgr 1. Mięso umyć, osuszyć i rozbić. Oprószyć solą. Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać olej i kurkumę. Dokładnie wymieszać na emulsję.
  • image-1xuf01i 2. Za pomocą pędzelka emulsję rozsmarować z każdej strony mięsa. Odłożyć na 30 minut do zamarynowania.
  • image-04pbyas 3. W między czasie sprawione rzodkiewki pokroić w malutką kostkę. Szparag obrać. Na płat mięsa rozłożyć pokrojone rzodkiewki i na jednym z krótszych końców ułożyć szparag i zrolować.
  • image-1o14vh9 4. Zabezpieczyć wykałaczkami. Ułożyć na blasze od piekarnika wyłożonej matą silikonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec około 20 minut. W połowie pieczenia mięso obrócić. Przed podaniem wyjąć wykałaczki, smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy