120 g piersi z kurczaka
3 małe rzodkiewki
½ białego szparaga
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
Sól do smaku
Kurczak fit z rzodkiewką i szparagiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i rozbić. Oprószyć solą. Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać olej i kurkumę. Dokładnie wymieszać na emulsję.
2.Za pomocą pędzelka emulsję rozsmarować z każdej strony mięsa. Odłożyć na 30 minut do zamarynowania.
3.W między czasie sprawione rzodkiewki pokroić w malutką kostkę. Szparag obrać. Na płat mięsa rozłożyć pokrojone rzodkiewki i na jednym z krótszych końców ułożyć szparag i zrolować.
4.Zabezpieczyć wykałaczkami. Ułożyć na blasze od piekarnika wyłożonej matą silikonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec około 20 minut. W połowie pieczenia mięso obrócić. Przed podaniem wyjąć wykałaczki, smacznego!
Komentarze