Danie na wyjątkowe okazje.Nie tylko znakomicie wygląda ale tak samo smakuje.
3 godz.
Składniki:
1,5 kg kurczaka
80 dag mięsa mielonego z łopatki
50 dag fileta z kurczaka
pęczek natki pietruszki
uniwersalna przyprawa do mięsa
przyprawa do mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 kajzerki
2 jajka
pieprz
sól
olej
Kurczak faszerowany mięsem i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy. Luzujemy z kości, zostawiając udka i skrzydełka. Czosnek przeciskamy przez praskę mieszamy z uniwersalną przyprawą, solą, pieprzem i olejem. Nacieramy kurczaka z wierzchu i w środku. Odstawiamy na noc.
Filety mielimy, mieszamy z mięsem mielonym, namoczonymi i odciśniętymi kajzerkami, jajkami, przyprawą do mielonego oraz posiekana natką, solą i pieprzem. Kurczaka napełniamy farszem, zszywamy. Udka i skrzydełka związujemy.
Kurczaka wkładamy do rękawa i układamy w brytfannie.Pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni.
Komentarze