Kurczak faszerowany mielonym

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawę przyrządziłam na imieniny. Gościom smakowała, więc podałam im przepis. Teraz mam okazję jeść to danie, gdy bywam u nich na przyjęciach.

Składniki:

  • ● ok. 1,5-kg kurczak
    ● 2 ząbki czosnku
    ● przyprawa do kurczaka
    ● olej
    Farsz:
    ● woreczek ryżu
    ● ok. 50 dag mielonego mięsa, najlepiej drobiowego
    ● pęczek natki pietruszki
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak faszerowany mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak faszerowany mielonym 1. Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Natkę
    pietruszki myjemy, osuszamy
    i drobno siekamy.
  • Kurczak faszerowany mielonym 2. Kurczaka myjemy, osuszamy
    i usuwamy kości. Nacieramy wewnątrz czosnkiem
    i wstawiamy do lodówki na
    kilka godzin.
  • 3. Przygotowujemy farsz: ryż
    gotujemy według przepisu
    na opakowaniu. Odcedzamy
    i studzimy. Mieszamy z mielonym
    mięsem i natką pietruszki.
    Doprawiamy.
  • 4. Farszem nadziewamy kurczaka.
    Spinamy wykałaczkami
    i zszywamy bawełnianą
    nitką. Oprószamy przyprawą
    do kurczaka.
  • 5. Na blachę do pieczenia
    wlewamy olej i wykładamy
    mięso. Pieczemy godzinę
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 200 °C. Od czasu
    do czasu polewamy wytwarzającym
    się sosem. Kurczaka
    można podawać na
    ciepło i na zimno.

Porady

● Potrawa będzie miała bardziej wyrazisty smak, jeśli podamy ją z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować