Kurczak faszerowany kuskusem ze śliwkami i rodzynkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

W ten sposób podany kurczak doskonale nadaje się na wykwintny obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kurczak ok1,5 - 2 kg
    3/4 szkl bulionu drobiowego
    3 łyżki czerwonego wina
    1/2 szklanki kuskusu
    1/2 startej gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki rodzynek
    6 suszonych śliwek kalifornijskich
    1 jajko
    sól
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak faszerowany kuskusem ze śliwkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka wytrybować z kości nie rozcinając go, zostawić skrzydełka i nóżki. Zaszyć szyjkę.
    Do kuskusu dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, rodzynki i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Zalewamy gorącym bulionem oraz winem, czekamy aż kuskus napęcznieje i mieszamy z surowym jajkiem. Wytrybowanego kurczaka myjemy osuszamy papierem i nadziewamy farszem. Zaszywamy aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia. Wierzch kurczaka solimy i oprószamy słodką papryką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 C przez ok 1,5 h. 20 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, polewamy kurczaka wytopionym tłuszczem aby kurczak się przyrumienił.

Porady

Kurczaka podałam z pokrojoną w słupki marchewką i skorzynerą, skropioną oliwą, solą i tymiankiem, pieczoną przez 20 min razem z kurczakiem, Dla dekoracji i dodatkowego akcentu smakowego dodałam ziarenka granata.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować