Kurczak faszerowany kaszą jaglaną z kapustą białą i śliwkami

  • wyświetlono: 390 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wytrybowany, wyluzowany, czyli pozbawiony kości kurczak. Kiedy kości jest mniej można znacznie więcej włożyć nadzienia tak, aby stało się znaczącym dodatkiem do obiadu. Kurczaka napełniłam przepyszną mieszanką kaszy jaglanej z warzywami, suszonymi śliwkami i przyprawami.

Mniam1
  • 4 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

1 cały kurczak (ok 1,5 kg)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 cebula
1 marchewka
200 g kapusty białej
1 jabłko
100 g suszonych śliwek
50 g masła
200 ml cydru
sól
pieprz czarny
majeranek

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak faszerowany kaszą jaglaną z kapustą białą i śliwkami

  • 1. Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Jedną szklankę wody zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Odstawić.
  • 2. Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce jarzynowej marchewkę i poszatkowaną kapustę. Kiedy warzywa nieco zmiękną, dodać kaszę jaglaną, śliwki suszone i wszystko dokładnie wymieszać przyprawiając pieprzem i majerankiem. Przygotowane nadzienie odstawić do przestudzenia.
  • 3. Z kurczaka wyciąć cały kuper, zaczynając nacinanie od grzbietu. Należy robić to na tyle ostrożnie, żeby nie przeciąć skóry. Kości ze skrzydełek i udek nie wycinałam, chociaż też to można zrobić. Tak przygotowane mięso oprószyć przyprawą do kurczaka i odrobiną soli. Nałożyć na środek farsz z kaszy jaglanej i zamknąć wszystko w środku kurczaka zabezpieczając wykałaczkami lub zszywając nicią bawełnianą. Przełożyć do naczynia do zapiekania wiązaniem do góry, obłożyć cząstkami jabłka i podlać cydrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie przewrócić kurczaka na drugą stronę i podwyższyć temperaturę do 200*C i piec przez ok 40 min. Po upieczeniu odczekać 10 min, a później można podawać. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Kurczakkapustafarszkasza jaglanasuszone owocemięso pieczonez piekarnikaDANIA Z DROBIUpomysł na obiadmięso na święta

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ifsb53

Dodane przez: moniquelodz

KREWETKI W BIAŁYM WINIE Z KASZĄ JAGLANĄ I...

Wykwintne, zdrowe i smaczne połączenie...

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Dodane przez: Jaga85

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Połączenie warzyw, mojej ulubionej...

image-066ohr1

Dodane przez: Alicja525

Kurczak z kaszą jaglaną i warzywami

Pyszny lekki obiad prosty w przygotowaniu.

Cukinia z farszem z kaszy jaglanej i warzyw, zapieczona z plastrami oscypka.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

Smaczne i sycące danie mimo braku...

bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Dodane przez: anta19

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Cieszę się, że przygotowując bakłażana...

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Dodane przez: eluchap

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Papryka faszerowana kaszą jaglaną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE