Kurczak faszerowany czerwona kapustą, ryżem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy ,osuszamy,wycinamy kości. Nacieramy przyprawa do kurczaka , odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
2.Farsz:kapustę obgotowujemy w wodzie z dodatkiem occtu lub soku z cytryny , odcedzamy. Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, przyprawiamy.
3.Farszem napełniamy kurczaka, zszywamy nicią, nóżki związujemy. Kurczaka układamy z naczyniu żaroodpornym i posypujemy garścią żurawiny i rodzynek,podlewamy 1 szkl. wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80-90 minut. Kurczaka podczas pieczenia można polewać wodą alby się nie spiekł.
4.Sos pozostały z pieczenia kurczaka wraz z bakaliami przekładamy do rondelka dodajemy ok.1 szkl. wody i doprowadzamy do wrzenia , 2 łyżeczki mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do sosu , gotujemy do zgęstnienia sosu.
5.Kurczaka podajemy z ziemniaki,sosem oraz surówką
Komentarze