Kurczak faszerowany czerwona kapustą, ryżem i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne połączenie smaków, taki kurczak to świetna propozycja na rodzinny obiad . Ładnie wygląda a do tego wybornie smakuje.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    -kurczak ok.1,5 kg

    Farsz:
    -1 szkl. ugotowanego ryżu
    -1 szkl. poszatkowanej kapusty czerwonej
    -50 dag mięsa mielonego wieprzowego
    -2 łyżki słonecznika
    -2łyżki rodzynek
    -2 łyżki żurawiny
    -1 jajko
    -przyprawy-sól,pieprz,czosnek granulowany, papryka ostra, przyprawa do mięsa mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak faszerowany czerwona kapustą, ryżem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy ,osuszamy,wycinamy kości. Nacieramy przyprawa do kurczaka , odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 2. Farsz:kapustę obgotowujemy w wodzie z dodatkiem occtu lub soku z cytryny , odcedzamy. Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, przyprawiamy.
  • faszerowanie kurczaka 3. Farszem napełniamy kurczaka, zszywamy nicią, nóżki związujemy. Kurczaka układamy z naczyniu żaroodpornym i posypujemy garścią żurawiny i rodzynek,podlewamy 1 szkl. wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80-90 minut. Kurczaka podczas pieczenia można polewać wodą alby się nie spiekł.
  • 4. Sos pozostały z pieczenia kurczaka wraz z bakaliami przekładamy do rondelka dodajemy ok.1 szkl. wody i doprowadzamy do wrzenia , 2 łyżeczki mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do sosu , gotujemy do zgęstnienia sosu.
  • 5. Kurczaka podajemy z ziemniaki,sosem oraz surówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować