Kurczak duszony w śmietanie z grzybami

4.49 (158 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Aromatyczny sos drobiowo-grzybowy :)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych, u mnie kurki, podgrzybki, maślaki
    1 cebula
    200 ml śmietany 30%
    1/2 szklanki białego wina
    czubryca czerwona
    1 łyżka natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak duszony w śmietanie z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w kostkę i obsypać czubrycą. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mięso, obsmażyć. Dodać grzyby i całość podlać winem, kiedy odparuje, zalać śmietaną, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować aż śmietana się zredukuje i sos zgęstnieje. Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Grzyby Ryż Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować