Kurczak do pyaza

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś mam dla Was wspaniały przepis na przepysznego kurczaka do pyaza czyli kurczaka w cebuli.Danie niesamowicie aromatyczne, sycące, o bogatym aromacie przypraw.Wszystkie dania mięsne z dużą ilością cebuli w Indiach nazywa się do pyaza.

  • 60 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI:

    * udka z kurczaka – 2 szt

    * olej – 80 ml

    * duża cebula – 2 szt

    * starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka

    * przyprawa garam masala – 1 płaska łyżeczka

    * czosnek – 1 duży ząbek

    * chili – 0,5 łyżeczki

    * mielona kolendra – 0,5 łyżeczki

    * kardamon – 2 szt

    * pieprz ziarnisty – 2 szt

    * gęsty przecier pomidorowy – 2 łyżki

    * letnia woda – 150 ml

    * sok z cytryny – 1 łyżka

    * zielona papryczka chili – 1 szt



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak do pyaza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekane cebule, złocimy.

    Zmniejszamy ogień, dodajemy starty imbir, przyprawę garam masala, posiekane ząbki czosnku, mieloną kolendrę, kardamon i pieprz – dokładnie mieszamy.

    Dodajemy gęsty przecier pomidorowy i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.

    Uważajmy, by czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi się gorzkie i niestety nie będzie się nadawało do jedzenia.

    Dodajemy udka z kurczaka obrane ze skóry i dokładnie smarujemy przyprawami.

    Dolewamy letnią wodę, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu dusimy ok. 25-30 minut ( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody ).

    Po tym czasie skrapiamy sokiem cytrynowym , dodajemy posiekaną papryczkę chili i dokładnie mieszamy.

    Podajemy gorące ze świeżą zieleniną.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Dieta hinduska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować