Kurczak czosnkowy z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartki oczyścić, umyć. Odłożyć 2 ząbki czosnku, pozostałe obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć kurczaka i włożyć na min. godzinę do lodówki. Jeżeli używamy allioli - pastą allioli smarujemy dokładnie kurczaka i tak odkładamy do lodówki (bez przygotowywania marynaty).
Po tym czasie do naczynia żaroodpornego wyłożyć umyte i podzielone na różyczki brokuły (można także użyć mrożonych). Na brokułach ułożyć kurczaka. Pozostałe 2 ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki, obłożyć nimi kurczaka. Piec około godziny w temperaturze 180st. Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem.
Komentarze