Kurczak czosnkowy z brokułami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Niesamowicie aromatyczny, ale wciąż delikatny z chrupiącą zglazurowaną skórką. Mała odmiana dla osób lubiących tradycyjnego pieczonego kurczaka

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 ćwiartki z kurczaka
    -główka czosnku (albo 2-3 łyżki Allioli i 2 ząbki czosnku)
    -3 łyżki oliwy
    -sól i pierz
    -500g brokułów

Kurczak czosnkowy z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki oczyścić, umyć. Odłożyć 2 ząbki czosnku, pozostałe obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć kurczaka i włożyć na min. godzinę do lodówki. Jeżeli używamy allioli - pastą allioli smarujemy dokładnie kurczaka i tak odkładamy do lodówki (bez przygotowywania marynaty).
    Po tym czasie do naczynia żaroodpornego wyłożyć umyte i podzielone na różyczki brokuły (można także użyć mrożonych). Na brokułach ułożyć kurczaka. Pozostałe 2 ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki, obłożyć nimi kurczaka. Piec około godziny w temperaturze 180st. Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy