Kurczak cytrynowy

  • wyświetlono: 748 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Dawno nie piekłam kurczaka w całości.Ten jest tym razem cytrynowy, z pieprzem cytrynowym i cytryną.Soczysty i delikatny z chrupiącą skórką.Takiego kurczaka można podać na każdą okazję.

zzewa

Składniki

1 kurczak ( u mnie 2 kg )
1 przyprawa do kurczaka
1 łyżka soli ( lub więcej według uznania )
1 łyżka pieprzu cytrynowego
1 duża cytryna

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak cytrynowy

  • 1. Kurczaka umyć i osuszyć.
    Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi kurczaka na zewnątrz i wewnątrz.
    Cytrynę dokładnie wyszorować w gorącej wodzie i umieścić ją wewnątrz kurczaka.
    Nogi można związać sznurkiem wędliniarskim.
    Tak zamarynowanego kurczaka wstawić najlepiej na noc do lodówki.
    Potem piec przez 2 godziny w 180 stopniach, polewając co jakiś czas powstałym sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadKurczakdróbcytrynaWielkanocna każda okazjęMoże Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: pietrann

Cytrynowy kurczak z kaparami

Uwielbiam połączenie kurczaka i...

Kurczak cytrynowo tymiankowy

Dodane przez: Gaździnka warzy

Kurczak cytrynowo tymiankowy

Kurczak cytrynowo tymiankowy

Kurczak cytrynowy podany z peperonatą.

Dodane przez: LIDECZKA

Kurczak cytrynowy

To jest po prostu pyszne.

Kurczak w sosie cytrynowym

Dodane przez: RedakcjaPP

Kurczak w sosie cytrynowym

Rodzina Wojtaszków zaprosiła nas...

KURCZAK MIODOWO-CYTRYNOWY Z TYMIANKIEM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

KURCZAK MIODOWO-CYTRYNOWY Z TYMIANKIEM

Dziś mam dla Was przepis na pysznego...

Kurczak tymiankowo-cytrynowy

Dodane przez: joanna30

Kurczak tymiankowo-cytrynowy

Pyszny i aromatyczny. W sam raz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE