Kurczak cytrynowo tymiankowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kurczak cytrynowo tymiankowy

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g piersi z kurczaka
    1 marchewka
    1 mniejszy por
    2 ząbki czosnku
    kilka kropel cytryny
    pół kubka jogurtu naturalnego
    1 łodyga selera naciowego
    sól, pieprz, imbir, tymianek
    łyżeczka miodu ( ja mam wielokwiatowy )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak cytrynowo tymiankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak cytrynowo tymiankowy 1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem, imbirem. Dodać łyżeczkę miodu i zmiażdżony czosnek, dobrze wymieszać.
  • Kurczak cytrynowo tymiankowy 2. Na patelni rozgrzać olej ( 2 łyżki wystarczą ) przełożyć na nią kurczaka i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smażyć, aż mięsko nabierze złotego koloru. Dodać pokrojony por, seler i kilka oliwek. Ja w tym czasie gotuję ziemniaki z ząbkiem czosnku i koperkiem, przed odcedzeniem 3 - 4 łyżki wody z nich dodaję na patelnię do mięsa ( nie będzie takie suche ).
  • Kurczak cytrynowo tymiankowy 3. Kurczaka w razie potrzeby doprawić jeszcze raz. Kiedy por zmięknie skropić wszystko kilkoma kroplami cytryny, wymieszać, wyłączyć ogień.

Porady

Kurczaka podałam na sałacie lodowej z sosem..... Pół kubka jogurtu wymieszałam z solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, a na koniec dodałam pół łyżeczki cukru.... Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować