Coś dla miłośników bobu i fasolki oraz orientalnych smaków.
Składniki idealnie się ze sobą komponują i uzupełniają wzajemnie tworząc pyszne danie.
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
ok. 600 g mięsa z udka kurczaka bez kości,
ok. 250 g bobu,
ok. 150 g fasolki szparagowej,
ok. 150 g makaronu świderki,
marynata do mięsa:
1 ząbek czosnku
plasterek korzenia imbiru (ok. 1 cm)
2 łyżeczki curry w proszku,
2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka syropu klonowego (może być miód),
2 łyżki oliwy z oliwek,
na czubku łyżeczki kurkumy, słodziej papryki i pieprzu cayenne,
oraz na sos:
ok. 300-350 ml wody,
czubata łyżka śmietany 18%,
2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej,
łyżeczka kolendry ( suszonej lub świeżej),
Kurczak curry z makaronem, bobem i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na mniejsze kawałki.
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 5 min, studzimy i możemy obrać ze skórki.
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 10 min.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Obrany korzeń imbiru i czosnek zgniatamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę razem mieszamy i obtaczamy w niej mięso, odstawiamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Jak mam mało czasu to odstawiam na około 15 min. Następnie mięso obsmażamy z każdej strony. Najlepiej jest to robić w wysokiej patelni aby później wszystkie składniki nam się zmieściły.
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
Gdy mięso jest już miękkie zalewamy sosem i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy bób, fasolkę oraz makaron i wszystko mieszamy. Smacznego!
Komentarze