kurczak (ok. 1,5 kg)
mąka 125 g
oliwa z oliwek 3 łyżki
wino białe wytrawne 150 ml
papryka zielona, czerwona po 1
marchew 1
seler naciowy 1 łodyga
czosnek 1 ząbek
sól, pieprz
pomidory z puszki 200 g
Kurczak cacciatora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, wysuszyć, podzielić na 6-8 części, oprószyć mąką i zrumienić na rozgrzanej oliwie.
2.Wyjąć z patelni. Odlać tłuszcz, pozostawiając tylko dwie łyżki. Wlać wino i kilka minut podgrzewać, mieszając. Dodać paprykę pokrojoną w krążki, poszatkowaną marchew, pokrojony seler i rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać kilka minut.
3.Dodać posiekane pomidory i podsmażone porcje kurczaka. Przykryć i dusić 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Mieszać kilkakrotnie. Ponownie doprawić do smaku. Podawać.
Komentarze