Kurczak Cacciatora

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wspaniały kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • kurczak (ok. 1,5 kg)
    mąka 125 g
    oliwa z oliwek 3 łyżki
    wino białe wytrawne 150 ml
    papryka zielona, czerwona po 1
    marchew 1
    seler naciowy 1 łodyga
    czosnek 1 ząbek
    sól, pieprz
    pomidory z puszki 200 g

Kurczak cacciatora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1stpyup 1. Kurczaka umyć, wysuszyć, podzielić na 6-8 części, oprószyć mąką i zrumienić na rozgrzanej oliwie.
  • image-0aqek4w 2. Wyjąć z patelni. Odlać tłuszcz, pozostawiając tylko dwie łyżki. Wlać wino i kilka minut podgrzewać, mieszając. Dodać paprykę pokrojoną w krążki, poszatkowaną marchew, pokrojony seler i rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać kilka minut.
  • image-19agv1p 3. Dodać posiekane pomidory i podsmażone porcje kurczaka. Przykryć i dusić 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Mieszać kilkakrotnie. Ponownie doprawić do smaku. Podawać.

Komentarze

Podobne przepisy