Kurczak, brokuły i ser feta zaplecione w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierśi z kurczaka umyj i pokrój na małe kawałki 2x2 cm
Następnie usmaż je na patelni, przyprawiając solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Kurczak powinien być soczysty, nie wysuszony,
2.Ser feta pokrój w kostkę a brokuły podziel na mniejsze różyczki.
Rozwiń ciasto francuskie na blasze.
Składniki ułóż na środku ciasta, tak aby tworzyły podłużny i płaski kopiec.
3.Boki ciasta natnij nożem tak, aby tworzyły równe pasy szerokości 3 cm.
Końce ciasta nałóż na kopiec a boki zapleć w warkocz. Składniki powinny być dobrze zakryte.
4.Przygotowany "warkocz" posmaruj mlekiem bądż białkiem.
Gotową potrawę włóż do piekarnika (200C) i piecz przez 40 min na złoty kolor.
Porady
Ser feta można zastąpić żółtym serem a brokuły świetnie zastąpi szpinak. Dobrze smakuje z sosem majonezowo-ketchupowym oraz sałatką wiosenną.
Komentarze