Kurczak, brokuły i ser feta zaplecione w cieście francuskim

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Prosta, lecz wytworna potrawa, która zachwyci nie jednego smakosza.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto francuskie
    400g pierśi z kurczaka
    5-6 różyczek brokuła
    1/2 opakowania fety
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak, brokuły i ser feta zaplecione w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierśi z kurczaka umyj i pokrój na małe kawałki 2x2 cm
    Następnie usmaż je na patelni, przyprawiając solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Kurczak powinien być soczysty, nie wysuszony,
  • 2. Ser feta pokrój w kostkę a brokuły podziel na mniejsze różyczki.
    Rozwiń ciasto francuskie na blasze.
    Składniki ułóż na środku ciasta, tak aby tworzyły podłużny i płaski kopiec.
  • 3. Boki ciasta natnij nożem tak, aby tworzyły równe pasy szerokości 3 cm.
    Końce ciasta nałóż na kopiec a boki zapleć w warkocz. Składniki powinny być dobrze zakryte.
  • 4. Przygotowany "warkocz" posmaruj mlekiem bądż białkiem.
    Gotową potrawę włóż do piekarnika (200C) i piecz przez 40 min na złoty kolor.

Porady

Ser feta można zastąpić żółtym serem a brokuły świetnie zastąpi szpinak. Dobrze smakuje z sosem majonezowo-ketchupowym oraz sałatką wiosenną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować