KURCZAK BALTI – KUCHNIA INDYJSKA

0 (0 ocen)

  • 45 min

Technika gotowania BALTI opiera się w dużym stopniu na tradycyjnych recepturach i technikach wywodzących się z północnych regionów subkontynentu indyjskiego.Wszystkie składniki gotuje się i podaje w jednym rondlu, a wiele dań tego typu wymaga prostych składników i równie prostych dodatków.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * filet z kurczaka – 300 g

    * duża cebula – 1 szt

    * pomidor – 2 szt

    * czosnek – 1 ząbek

    * jogurt naturalny – 4 łyżki

    * sok cytrynowy – 1 łyżka

    * świeża kolendra – 1 pęczek

    * olej – 3 łyżki

    * cynamon, kardamon, pieprz ziarnisty, kminek, imbir, garam masala, chili, sól – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak balti – kuchnia indyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Oczyszczone mięso kroimy na kawałki.

    W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, po czym wrzucamy pokrojone w plasterki pomidory.

    Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, pieprzu, kminku, imbiru, garam masala, chili i soli oraz rozgnieciony czosnek.

    Smażymy ok. 3-4 minuty cały czas mieszając.

    Wrzucamy kawałki kurczaka i przesmażamy ok. 5-7 minut, a następnie zalewamy jogurtem.

    Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok. 13-15 minut mieszając co jakiś czas.

    Wlewamy sok, cytrynowy oraz dodajemy świeżą posiekaną kolendrę.

    Podajemy natychmiast!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Garam masala Kurczak Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować