Kurczak balsamiko

0 (0 ocen)

pyszny, aromatyczny kurczak

Składniki:


  • 1 kurczak ( około 1,8 kg )
    Marynata :
    1/3 szk octu balsamicznego
    1 łyżeczka ostrej czerwonej czubrycy
    1 łyżeczka soli morskiej ( czubata )
    1/3 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    ostra papryka w proszku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak balsamiko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Kurczaka dokładnie umyć, włożyć go do miski lub innego naczynia i zalać go marynatą. Marynata jest dość płynna, więc należy od czasu do czasu kurczaka obracać. Tak zostawić go na minimum godzinę.
  • 2. Zamarynowanego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i posypać z wierzchu papryką. Naczynie zakryć i wstawić na środkową półkę piekarnika. Nastawić piekarnik na 170 stopni a zegar na 100 minut. Kurczaka po upieczeniu podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować