Idealne nie tylko na święta! Zachwycą każdego, nawet niejadka. Jako bazę do wypełnienia wafelków możemy użyć dowolnej sałatki.
30 min
Składniki:
200g ugotowanej w rosole/ bulionie piersi kurczaka
2 średnie marchewki, ugotowane
5 jajek*
ser żółty (według uznania, tak do smaku)
majonez- około 2 łyżek
przyprawy
natka pietruszki, szczypiorek lub inna zieleninka, imitująca trawę ;)
pieprz, ziarenka (na oczy)
odrobina marchewki surowej na dziobek i grzebyki
10 foremek wafelkowych w kształcie połówki jajka
ulubiona sałatka do wypełnienia foremek- kilka łyżek
Kurczaczki sałatkowe w wafelkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki.
Przekrajamy je wzdłuż na połowę, ostrożnie odkładamy na bok białka, a żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Mięso mielimy w maszynce, tak samo postępujemy z marchewką. Ścieramy ser żółty na tarce o drobnych oczkach. Łączymy ze sobą mięso, marchewki i ser, dodajemy majonez, by masa była zwarta. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, papryka...). Z masy formujemy małe kuleczki (główki kurczaków). Obtaczamy je w startym żółtku. Ozdabiamy je marchewką (grzebień i dzióbek) oraz ziarenkami pieprzu (oczy). Wkładamy je w białka, które wcześniej odłożyliśmy.
Foremki napełniamy sałatką, posypujemy zieleninką i układamy na nich kurczaki w białkach, lekko dociskając.
Porady
Nasze kurczaczki możemy ułożyć bezpośrednio na sałatce, jeśli nie posiadamy odpowiednich foremek.
Komentarze